استخر ژئوممبران : یکی از استخر های پرکاربرد مدل های ژئوممبران هستند . این استخر ها با زیرسازی ساده و هزینه مناسب طرفداران زیادی نیز دارند . از این استخر برای کاربری های صنعتی نظیر ذخیره آب , پرورش ماهی و یا کشاورزی استفاده می شود . در ادامه به بررسی کامل استخر های ژئوممبران و معایب و مزایای ن می پردازیم .
ژئومببران صفحات و ورق های عایقی هستند که به منظور عدم نفوذ آب در کف زمین و بستر خاک استفاده می شوند . جنس این ورق ها پلی اتیلن است که مقاومت و طول عمر بسیار بالایی دارد.
با توجه به ویژگی های ورق های ژئوممبران از آن برای ساخت استخر های ژئومببران استفاده می شود . لازم به ذکر است که این نوع از استخر ها برای کشاورزی و پرورش ماهی مورد استفاده قرار می گیرند . استخر ژئوممبران بدون نیاز به بتن ریزی و یا آرماتور بندی انجام می شود .
این مرحله از ساخت استخر اهمیت بالایی دارد . طراحی استخر اطلاعات زیادی در رابطه با ساخت اصولی آن به ما خواهد داد . در طراحی استخر با توجه به منطقه و محلی که استخر در آن قرار می گیرد , شکل استخر , عمق و ابعاد آن مشخص می شود . بعد از اتمام طراحی میران ورق ژئوممبران لازم و نحوه اجرای آن مشخص می شود .
در این مرحله پس از مشخص شدن محل دقیق استخر بستر خاک با توجه عمق مورد نظر در استخر برداشت می شود . در مرحله بعد سطح خاک کاملا صاف شده و نباید هیچگونه پستی و بلندی و سنگ داشته باشد . در همین مرحله خط لوله و محل ورود و خروج آب نیز تعیین می شود .
نصب ورق ها پس از زیرسازی کامل و تعیین خط لوله انتقال و سرریز انجام می شود . ورق های ژئوممبران با روش جوشکاری حرارتی متصل شده و نصب می شوند . به منظرو جایگزاری کامل ورق ها لبه استخر محلی مشخص می شود تا ورق های ژئوممبران در آن مهار شوند . سپس اطراف استخر با بتن با خاک پر می شود . این کار استخر به جاگزاری و همار کامل ورق ها کمک می کند .
با توجه به اینکه استخر های ژئو زیرسازی خاصی ندارند برای مهار آب و جلوگیری از نشتی آن باید شیب مشخصی را برای استخر های ژئوممبران در نظر گرفت . شیب مخصوص این استخر ها 45 الی 60 درجه می باشد . شیب مناسب با توجه به ابعاد استخر در زمان طراحی مشخص می شود .
استخر های ژئو برای شنا اصلا مناسب نیستند . کاربرد اصلی استخر های ژئوممبران به عنوان ذخیره آب و پرورش ماهی است . در ادامه به بررسی انواع کاربرد استخر های ژئوممبران می پردازیم .
یکی از کاربرد های اصلی استخر های ژئوممبران به دلیل قیمت مقرون به صرفه استفاده از آنها به منظور پرورش ماهی است . این استخر ها برای پرورش ماهی مزایای خاص خود را دارند . با اینحال با توجه به جلبک پذیزی استخر های ژئوممبران این امر یک چالش برای آبزیان می باشد .
همانطور که اشاره کردیم یکی از کاربردهای استخر های ژئوممبران استفاده از آنها برای ذخیره سازی آب و کشاورزی است . بسیاری از استخر خای کشاورزی سیمانی دارای دو کاربری پرورش ماهی و کشاورزی هستند . در استخر های ژئوممبران امکان استفاده همزمان از آنها برای کاربری های متفاوت وجود ندارد . نکته دیگر جلبک پذیری بالای استخر های ژئوممبران است که می تواند چالش برانگیز باشد .
ساخت استخر با بلوک سیمانی برای کشاورزی و باغ بسیار رایج تر از استخر های ژئوممبران هستند . استخر های سیمانی با اینکه چالش ها و هزینه های بیشتری برای ساخت دارند اما معایب استخر های ژئوممبران را ندارند . استخر های سیمانی در صورت رنگ آمیزی اصولی کمتر دچار جلبک می شوند , نشتی کمتری نسبت به استخر ژئوممبران دارند , نگهداری آب و انتقال آب نیز بسیار ساده تر از استخر ژئو می باشد .
استخر های ژئوممبران در کشاورزی و پرورش ماهی طرفداران زیادی دارند . این نوع از استخر ها دارای ویژگی هخای مثبت زیادی نیز می باشد . با اینحال لازم است ویژگی های منفی آنرا نیز در نظر داشته باشید .
برای پوشش دهی استخر باید از رنگ ها و پوشش های تخصصی استخر استفاده نمود . رنگ استخری برموکول یک پوشش تخصصی برای انواع استخر می باشد . عایق ماستیک برموکول با خاصیت الاستیک خود دچار پوسته نمی شود .
ترمیم استخر ژئومببران
در زمان ساخت استخر ژئوممبران از آن تست نشتی گرفته می شود . در صرت وجود نشتی بلافاصله نسبت به برطرف کردن آن اقدام می شود . اما اگر در طول زمان استخر نیاز به ترمیم داشته باشد , وابسته به محل نشتی و ابعاد آن نسبت به ترمیم آن اقدام می شود .
استخر های ژئو به شکل پیش ساخته وجود ندارند . چراکه میزت های اصلی این استخر انعطاف پذیری صفحات ژئوممبران است . که در صورت پیش ساخته بودن استخر ها دیگر شاهد آن نخواهیم بود . استخر فایبرگلاس پیش ساخته با جنس مشابه ورق های ژئو ( با خاصیت ضد آبی و مقاومت بالا ) نیز به عرضه می رسد . استخر های پیش ساخته نیز به زیرسازی ساده برای نصب نیاز دارند اما از نظر شکل کلی اجرا و کاربری و ویژگی با استخر های ژئوممبران متفاوت هستند .
همانطور که اشاره شد ساخت استخر فایبرگلاس پیش ساخته و ویژگی های آن با استخر های ژئوممبران تفاوت دارد . اما درست مانند استخر های ژئوممبران استخر های فایبرگلاس نیز به زیرسازی ساده تری نسبت به استخر های سیمانی نیاز دارند . مقامت بالای استخر های فایبرگلاس نیز از دیگر ویژگی های مشابه آنها با استخر های ژئوممبران است .
مهم ترین ویژگی استخر های ژئوممبران هزینه ساخت کم و زیرسازی ساده تر آن است . ویژگی های آن سبب شده یک گزینه مناسب برای استخر های صنعتی و پرورش ماهی باشد .
خیر . ژئوممبران یک ورق پلی اتیلنی بسیار منعطف است که از طریق جوشکاری حرارتی نصب می شود . این ورق ها کاملا آماده بوده و در رنگ های آبی تیره و روشن و گاهی مشکی نیز موجود می باشند . پس از اتمام نصب امکان رنگ آمیزی آن وجود ندارد .
به طور کلی استخر های ژئوممبران هزینه ساخت کمتری نسبت به استخر فایبرگلاس و یا استخر های سیمانی دارند . هزینه ساخت استخر های ژئوممبران به عوامل گوناگونی بستگی دارد .مساحت استخر , نوع ورق های ژئوممبران به کار رفته , نقشه استخر و… همگی در میزان هزینه ساخت استخر تاثیر خواهند داشت .
خیر . استخر های ژئوممبران به دلیل نوع ساخت و اجرا باید عمق و شیب مشحصی داشته باشند . عمق مشخص استخر های ژئوممبران و جنس آنها برای کاربری شنا مناسب نیست .